activiteiten,  kajak

Kajak

Een paar jaar geleden had een vriend van mij een kajak gekocht. Omdat ik dat gepeddel wel heel erg leuk vond, wilde ik er ook een.

Ik ging dus op zoek naar een mooie kajak. Dat bleek eenvoudiger gezegd dan snel te vinden. Omdat ik niet zo groot ben en toch redelijk stevig in de kajak wil zitten, was de zoektocht op een ‘passende’ kajak geopend. Ik denk dat ik alle winkels waar kajaks verkocht worden wel gezien heb. Natuurlijk heb ik ook nog online gekeken op Marktplaats, maar daar kon ik echt niets vinden.

Ik was er al snel over uit dat ik een zeekajak wilde. Als je dan toch gaat varen, kan je maar beter die optie kiezen waarmee je alle kanten op kan. šŸ˜˜

Ik had besloten dat het in ieder geval een smalle kajak ging worden met uiteraard verstelbare voetensteunen. Na veel passen en meten met diverse merken, viel mijn keus op de Wilderness Tempest 165. Ik wilde graag een rode, maar er was alleen een mango-kleur op voorraad. Omdat deze kajaks niet meer in Nederland geleverd worden, besloot ik die te kopen.

Een nieuwe hobby was geboren! En ik moest flink oefenen, want kajakken is nog niet zo eenvoudig. Ik ging bijna ieder weekend op pad. Na het starten op relatief rustig binnenwater, zoals de Vliet hier in Leidschendam-Voorburg, ging ik langzaam over naar groter water, zoals het Oostvoornse Meer en het Grevelingenmeer.

De eerste keer oefenen op de Noordzee was redelijk spannend. Het uitvaren vanaf het strand was vrij eenvoudig maar wel redelijk vochtig omdat je door de branding moet. Bij het varen op zee krijg je te maken met wind, stroming en (soms vrij hoge) golven. Als je niet redelijk kan varen en de hoge en lage steun niet beheerst, moet je varen op zee niet proberen. De hoge en lage steun zijn ‘kajakvaardigheden’ die je uitvoert om niet om te slaan als je uit balans raakt.

De grootste uitdaging zat echter in het terugkeren naar het strand. Omdat de kajak vijf meter lang is, wordt deze door de kracht dwars op de golven gedraaid als je de kajak niet goed recht houdt. Je moet dus goed sturen, een beetje naar achter leunen en voorkomen dat je dwars komt te liggen. Als dit ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gebeurt, is je kans op een nat pak heel groot; de kajak zal bijna altijd omslaan.

Ik ben zelfs al twee maal met de kajak op vakantie geweest; de eerste keer naar Kroatiƫ en de tweede keer naar Polen. In Kroatiƫ vooral vanaf een vaste standplaats naar de diverse eilandjes en in Polen deed ik een trektocht over een rivier vanaf punt A naar punt B.

Inmiddels is de stand van zaken wel anders. Het afgelopen jaar heb ik niet veel meer gevaren. Op de een of andere manier kwam het er niet van….. Nu ligt mijn kajak groene aanslag te verzamelen in de tuin.

Ik heb erover gedacht hem te verkopen, maar dat is ook gelijk zo’n definitieve beslissing. Hij is tenslotte al betaald en heeft verder geen onderhoudskosten. Lid worden van een kanovereniging kan ook nog…….of misschien toch niet. šŸ¤Ŗ

Geef een reactie